Wykonujemy pomiary podstawowych parametrów jakościowych wody kotłowej.

1. Twardość ogólna wody. Obecne w wodzie związki wapnia i magnezu, składające się na tzw. twardość ogólną wody, pod wpływem temperatury wytrącają się, tworząc kamień kotłowy. Jest to zjawisko bardzo niekorzystne, prowadzące początkowo do znacznego spadku sprawności instalacji grzewczej a w konsekwencji do uszkodzeń w jej elementach, głównie wymienników ciepła, pomp i hydraulicznych elementów nastawczo - regulacyjnych. Pomiar twardości ogólnej jest prostym, podstawowym, ale niezbędnym badaniem jakości wody kotłowej.

2. PH wody kotłowej. Niewłaściwy odczyn wody prowadzi do korozji i niszczenia elementów kotła i instalacji grzewczej. Oprócz wartości podanych w Polskich Normach każdy producent kotła podaje zakres pH wody kotłowej z uwzględnieniem materiałów z jakich wykonane są elementy hydrauliczne urządzenia. Kontrola odczynu wody jest szczególnie zalecana w sytuacji gdy do wody kotłowej dodawane są związki chemiczne w celu jej uzdatnienia.

3. Przewodność wody. Parametr ten określa ogólną ilość soli rozpuszczonych w wodzie. Substancje te zwykle wytrącają osady, które osadzając się w urządzeniach grzewczych i w samej instalacji, znacząco wpływają na spadek sprawności energetycznej.

4. Potencjał RedOx. Zdolność wody do utleniania innych substacji jest zjawiskiem niepożądanym prowadzącym do niszczenia instalacji grzewczej i urządzeń w niej zamontowanych. Pomiar potencjału RedOx pozwala na ocenę i kontrolę tego zjawiska.

Aby skorzystać z naszych usług wystarczy telefon, e-mail lub wypełnienie formularza kontaktowego.

Zachęcamy również do rejestracji w naszym serwisie, dzięki czemu otrzymywać będziecie Państwo informacje na temat aktualnej oferty i akcji promocyjnych

 

 

 

zamknij
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.